Participatiesprint

In vijf stappen naar een participatieaanpak die iets oplevert

Participatie bij ruimtelijke projecten is voor sommige organisaties vaste prik; voor anderen is het nog nieuw en onwennig. Vaak ontbreekt het aan inzicht, capaciteit of tijd. Want op het moment waarop blijkt dat de omgeving veel eerder betrokken had moeten worden, is het dikwijls al te laat. Wie de omgeving uitsluitend informeert over een project, creëert vooral wantrouwen en teleurstelling. Een goede participatieaanpak bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat je plan verrijkt wordt met waardevolle lokale kennis. 

Een goede participatieaanpak maken betekent vooral dat je er vanaf de start bovenop zit. Maak vooraf een grondige analyse en houd vervolgens intensief contact met alle stakeholders en professionals in je project. Dat kost tijd, maar een goede relatie met alle partijen betaalt zich terug. Je wint er vertrouwen en tijd mee, en daardoor op de lange termijn ook geld. Andersom: een participatieproces dat je niet goed op orde hebt, zorgt voor onderling gesteggel, politieke weerstand, kritische verhalen in de krant en mogelijk zelfs een beroepsprocedure.

Participatie: hoe dan wel?

Om te zorgen voor een vliegende start, werken we met een participatiesprint. Die bestaat uit vijf stappen met op maat gemaakte creatieve workshops. Schematisch ziet het er zo uit.

Wat levert het op?

Een participatiesprint zorgt ervoor dat je direct aan de slag kunt. We zorgen voor de organisatie en begeleiding van gestructureerde workshops. Op die manier kunnen we alle aanwezige kennis binnen een paar uur destilleren. We verzamelen bovendien lokale knowhow en inzichten en we formuleren glasheldere participatiekaders. Zodat we in no-time over kunnen stappen van plan naar concrete aanpak.

We denken graag mee hoe jij de participatiesprint kan inzetten voor jouw project. Tijdens een gratis en vrijblijvend strategisch gesprek helpen we je verder.

Meer weten over deze oplossing?

Ann Lankhorst

Adviseur & projectleider