Participatie

Participatie District U Vlaardingen

ALV CV (Van Adrighem & Leyten)

Begin 2020 verliet Unilever Research & Development na ruim 60 jaar haar campus in Vlaardingen. De nieuwe eigenaar (ALV CV) transformeert deze campus samen met de gemeente tot een nieuwe stadswijk met gemengde functies: District U. De nieuwe stadswijk is onderdeel van de bredere Rivierzone-ontwikkeling in Vlaardingen. Kickstad verzorgt hierbij de participatie en het omgevingsmanagement om Vlaardingers goed te betrekken bij de ontwikkeling van het gebied.

Hier maakten we gebruik van:

  • Participatie en omgevingsmanagement

Onze aanpak

Voor District U hadden we de opdracht om in korte tijd veel input op te halen voor de plannen. Dit betekende een snelle huisstijl, brede uitnodigingen, goede persrelaties en voormalige Unilevergebouwen als decor. Maar we wilden vooral met veel enthousiasme mensen benaderen en goede werkvormen kiezen.

“Het enthousiasme (…) spatte er (…) van af. Geen heren in driedelige krijtstreeppakken, maar jonge mannen in spijkerbroek met, en dat sprak mij erg aan, opgestroopte mouwen.”

Peter spek – column in krant ‘groot vlaardingen’ 10-07-2019

Bijna iedere Vlaardinger kent wel iemand die bij Unilever heeft gewerkt. Het participatietraject is daarom gestart door de ‘poorten’ van het terrein te openen voor iedereen die mee wil denken over de toekomst. Dit leidde tot drukbezochte rondleidingen, informatiemarkten en een meedenkbijeenkomst.

In samenwerking met Studio for New Realities is alle input geland in het Masterplan. In de fase waarin veel vervolgstappen achter de schermen plaatsvinden, zorgen we voor frequente en toegankelijke communicatie via een klankbordgroep, (digitale) nieuwsbrief en projectwebsite.

Goed luisteren

Dat District U van groot belang is voor de ontwikkeling van Vlaardingen is duidelijk. Dat wonen én werken cruciaal zijn ook. Maar wie willen in District U wonen? Waar is behoefte aan qua werk? En welke initiatieven kunnen zich de komende jaren al ontplooien? Voor goede antwoorden op deze vragen, is luisteren van groot belang. We luisteren naar de omgeving, mogelijke bewoners, investeerders en omliggende bedrijven om op die manier waardevolle input op te halen voor de plannen.

Samen doen

Een terrein van zeven hectare op zo’n belangrijke plek transformeer je niet zomaar. Voor de ontwikkeling van zo’n gebied is veel aandacht en geduld nodig, met daarnaast de inzet en creativiteit van een grote coalitie van partijen. Deze coalitie bestaat uit eigenaren, de ontwikkelaar, de ontwerpers en uit initiatiefnemers voor de tijdelijkheid. Uit de omgeving is goede feedback nodig en ondernemers met toffe concepten. Samen geven we vorm aan de transformatie District U, omdat alleen samen District U een succes wordt.

Impact op de stad

  • Meedenken op een passende manier
  • Een nieuwe stadswijk voor Vlaardingen
  • Woningen voor verschillende doelgroepen
  • Levendigheid tijdens de transformatie

Beeldmateriaal van: Studio for New Realities & Arend van der Salm

Meer weten over deze case?

Wout van der Heijden

Partner, innovator & procesmanager - chef HR & organisatieontwikkeling