Transities

Creatieve strategie Reyeroord aardgasvrij

Gemeente Rotterdam

In 2035 moet de Rotterdamse wijk Reyeroord als een van de eerste Rotterdamse wijken aardgasvrij zijn. Hoe neem je bewoners mee in deze transitie en hoe breng je een aanbod om over te stappen op stadswarmte op een inspirerende manier over? 

We zetten over een periode van twee jaar de methode ‘design thinking’ in om op een innovatieve manier te zoeken naar slimme oplossingen om bewoners mee te nemen in de warmtetransitie. Hiermee geven we een aantal concrete interventies vorm, waarvan we de impact in de wijk meten.

Hier maakten we gebruik van:

  • Transities versnellen
  • Ontwerpstrategie en conceptontwikkeling

Onze aanpak

Een grote, onzekere en abstracte opgave als de warmtetransitie die tegelijkertijd veel impact zal hebben op het dagelijks leven van bewoners, vraagt om experimenten en nieuwe manieren om het gesprek te voeren met hen.

“De warmtetransitie kan niet zonder draagvlak. Een design thinking aanpak is een effectief middel om te komen van generieke maatregelen naar een beweging in de wijk van onderaf. Of het nou gaat om een kleine verbetering óf grote interventie: de basis is het begrijpen van de doelgroep en leren van het experimenten.”

Jip Pijs – Kickstad

Samen met Noorderwind & Zeewaardig Service Design werkt Kickstad voor de gemeente Rotterdam aan een effectieve aanpak.

Het doel van onze aanpak is zoveel mogelijk bewoners te stimuleren om duurzaam om te gaan met warmte. We zetten over een periode van 2 jaar de methode design thinking in om tot interventies te komen en meten onze impact.

Design thinking en impact meten

Design Thinking geeft handvatten om complexe vraagstukken op te lossen: denken door te doen. We maken gebruik van ontwerpmethodes en concrete experimenten en werken samen met de gemeente in drie stappen:

Co-creatie: We borduren voort op bestaande ideeën van de gemeente en bewoners, leveren ontwerpkracht en geven een frisse blik.

Veldexperiment: kansrijke ideeën testen we in de wijk.

Meten: vanuit een nulmeting kijken we per experiment naar effectiviteit en verbeterpunten.

Deze stappen doorlopen we meerdere keren. Zo komen we tot een toolbox van effectieve interventies voor Reyeroord en andere Rotterdamse wijken om ook daar op een creatieve manier te experimenteren en leren.

3 opvallende objecten

Een concreet voorbeeld van de veldexperimenten was het plaatsen van drie opvallende objecten: een ankerradiator, een ankerdouche en een stekkerfornuis. De ankerradiator en ankerdouche symboliseren het gebruik van restwarmte uit de haven voor warm water in je huis. Het stekkerfornuis staat voor het overstappen van koken op gas naar inductie. 

De objecten komen bewoners tegen op weg naar de supermarkt, naar school of een ommetje door de buurt. Ze verplaatsen om de zoveel weken door de wijk. Zo word je regelmatig weer even wakker geschud.

Impact op de stad

  • Creatieve interventies
  • Zichtbare warmtetransitie
  • Meepraten over eigen omgeving
  • Toolbox voor toekomstige wijken

Meer weten over deze case?