
Gebiedsvisie stationsgebied Leiden
Hier maakten we gebruik van:
Samen met de stad, stap voor stap een gezamenlijke agenda maken voor het drukste stuk stad.
Het stationsgebied: bekend bij elke Leidenaar en voor velen het lelijkste stuk stad. De gemeente wil er een aantrekkelijk stationsgebied van maken, met een hoogwaardig OV-knooppunt. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord en betrokken voelt, bij deze ingrijpende ontwikkeling op zo’n bekende plek?
Kickstad organiseerde en begeleidde in opdracht van de gemeente Leiden het participatietraject voor de totstandkoming van de Gebiedsvisie voor het stationsgebied. We werden al zeer vroeg in het proces betrokken, waardoor we ook een rol hadden in het bepalen van de aanpak van het project.
Onze aanpak
Met het gemeentelijk projectteam waren we het al snel eens: participatie moest een volwaardig onderdeel zijn van het proces om tot een Gebiedsvisie te komen. Iedere Leidenaar – van jong tot oud – mocht meedenken.
We deelden het proces op in vier fasen: opstellen, informeren, meedenken en -doen, en tot slot reflecteren. In iedere fase zetten we een mix aan tools en middelen in, passend bij de doelgroep en het onderwerp.
Gestructureerd in gesprek met de stad
Een breed participatietraject als deze kan alleen succesvol zijn als de kaders en verwachtingen helder zijn: wat staat open en wat ligt vast? Daarom bundelden we tientallen beleidsambities, kaders en randvoorwaarden tot acht heldere punten: de Gebiedsagenda. We voerden een campagne om alle Leidenaren te informeren dat en waarover we met hen in gesprek wilden.
Vervolgens organsineerden we verschillende participatiemomenten. Honderden Leidenaren nodigden we uit om mee te denken over de toekomst van het gebied. Van toevallige voorbijgangers tot diepgewortelde stakeholders. Van kinderen met een droom tot raadsleden met een standpunt.
Alle opgehaalde ideeën, kennis en ervaringen zijn afgewogen en gebundeld in de ‘concept gebiedsvisie stationsgebied Leiden’. In de reflectiefase vroegen we vervolgens Leidenaren weer om hun mening en hun idee over hoe het concept verbeterd kon worden tot een definitieve versie. De definitieve gebiedsvisie ging vervolgens voor besluitvorming naar het college en de gemeenteraad.

Breed palet aan middelen voor een groot bereik
Omdat we de Gebiedsvisie echt met alle Leidenaren wilden maken, gaven we brede bekendheid aan het traject. We verstuurden huis-aan-huis uitnodigingen voor bijeenkomsten en zorgden voor brede zichtbaarheid voor het participatieplatform Doemee.leiden.nl.
Vervolgens hebben we een breed palet aan participatie middelen ingezet. Een greep: een doe-wandeling door het gebied op zaterdag, speeddates met de wethouder, digitale enquêtes, en dialoogtafel om diep de inhoud in te kunnen gaan en een online uitzending op Facebook en YouTube als eindpresentatie. Door de combinatie inzet van on- en offline middelen zijn letterlijk duizenden Leidenaren bereikt.
Impact op de stad
- Een gebiedsagenda schept heldere verwachtingen en kaders voor alle deelnemers
- Na iedere fase vertaalden we de conclusies van de participatie activiteiten naar een advies van de stad
- Veel ideeën uit de stad kregen een prominente plek in de gebiedsvisie
- Het beeldende participatieverslag droeg bij aan de soepele besluitvorming over de gebiedsvisie
Meer weten over deze case?
