
Haags Klimaatakkoord
Hier maakten we gebruik van:
In 2030 wil de stad Den Haag klimaatneutraal zijn. Een ambitie die vraagt om ingrijpende veranderingen. Hoe krijg je zo’n grootste ambitie van het papier af? En vooral, hoe krijg je álle betrokkenen mee: het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, de gemeente én de inwoners?
Wij hielpen de gemeente Den Haag in 15 weken naar een Klimaatakkoord: een breed gedragen document waarin 38 klimaatdeals staan die Den Haag versneld klimaatneutraal maken.

Onze aanpak
Toen we begonnen met deze opdracht, lag de datum voor het tekenmoment al zo goed als vast. In sneltreinvaart zijn we met een kernteam aan de slag gegaan om concreet te maken wát het Haags Klimaatakkoord is. Want, een helder geformuleerd einddoel maakt duidelijk wat er nodig is aan zowel proces als inhoud. Door ook juist deze stap samen te doen, smeedden we al de eerste coalities en ontstond er breed draagvlak.
Jullie kracht ligt in het durven inzetten van innovatieve methoden, ondanks dat het eindproduct nog niet helder was. Jullie zagen snel de stip op de horizon en in welke stappen we daar samen konden komen
Martijn van Stam – Gemeente Den Haag
De juiste werkvorm voor de juiste doelgroep
Voor vier verschillende onderwerpen was het doel te komen tot klimaatdeals: een set aan afspraken waarmee de betrokkenen Den Haag klimaatneutraal gaan maken.

In totaal hebben ruim honderd verschillende partijen – van bedrijfsleven tot maatschappelijke organisaties – samengewerkt.
Daarmee kwam er ook een variëteit aan doelgroepen en behoeften aan tafel. Dat bracht voor ons de opdracht met zich mee om een brede en inclusieve mix aan werkvormen en middelen te ontwerpen, zodat iedereen mee kon doen die dat wilde.
Een resultaat met de stad voor de stad

In het Haags Klimaatakkoord staan 38 afspraken. Het laat inwoners, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente samen werken aan oplossingen.
Binnen een korte tijd wisten wij al deze partijen te binden aan een gezamenlijk doel: van Den Haag een fijne, gezonde en groene stad maken, die voorbereid is op de toekomst.
Beeldmateriaal: Sander Foederer
Nieuwsgierig naar het Haags Klimaatakkoord? Op de website vind je nog veel meer informatie:
Meer weten over deze case?
