Nieuws

Wat kwam uit van onze voorspellingen voor 2020? En wat voorspelt Kickstad voor 2021?

Terug en vooruitkijken is de hobby van velen in deze dagen voor kerst. Vanuit Kickstad keken we terug naar onze voorspellingen voor 2020 en vooruit naar de trends voor 2021.

2020 was hoe dan ook een bizar jaar. Ook in ‘onze’ wereld van stadsontwikkeling. Het klimaat, stikstof, PFAS en de woningmarkt waren al tot crisis verklaard. Als klap op de vuurpijl kwam corona daarbij. Sommige verwachtingen konden daardoor overboord, sommige kregen een enorme boost. Dit waren onze drie voorspellingen voor 2020:

1. De Omgevingswet wordt ingevoerd, met als gevolg een enorme boost voor zorgvuldige on- en offline participatie van overheid én marktpartijen.

Door corona is de omgevingswet uiteraard uitgesteld. Maar participatie hebben veel partijen al omarmd; markt én overheid. De gezamenlijke ontdekkingstocht naar goede online participatie was een enorm positief bijeffect. Wij zijn enthousiast en blijven in 2021 (ook zonder corona) deze ‘nieuwe participatie’ verder ontwikkelen en promoten!

2. Overheden kiezen nu echt voor het maken van veel meer woningen en blijven er niet alleen maar over kletsen.

In onze beleving is er vóór 2020 te veel gepraat over de woningcrisis, en te weinig gedaan. 2020 werd gelukkig het jaar van grote nieuwe woningbouwplannen en de Woningbouwimpuls. In 2020 startten we vanuit Kickstad projecten met in totaal rond de 12.000 nieuwe woningen. Getallen om trots op te zijn. In 2021 zetten we dit vol door naar realisatie, want in papieren plannen kan niemand wonen.

3. Mobiliteitsgedrag verandert zo snel, dat we in steden massaal overschakelen op mobility as-a-service en hubs.

De werkelijke gedragsverandering had niemand kunnen voorspellen; een lockdown kreeg voor elkaar wat daarvoor nooit was gelukt. Geen spits meer. Auto’s ongebruikt op de oprit. Ineens was er het besef dat het anders kon. Daarnaast zette de eerder ingezette trend naar deelmobiliteit flink door. Hubs werden hip. We wonnen meerdere projecten waarin hubs en deelservices de basis voor de mobiliteit vormden. Een trend – ook versterkt door corona – waar we enthousiast over zijn en die ons niet snel genoeg kan gaan.

Voor 2021 zijn de voorspellingen nog altijd hevig afhankelijk van corona; wat voor gevolgen hebben coronamaatregelen voor de economie, de woningmarkt, het kantoorgebruik en de retail- en horecabranche? Niemand weet het. Maar een paar dingen staan vast; er zijn landelijke verkiezingen in maart, we worden vanaf 8 januari gevaccineerd en de wereld kiest massaal (Europese Commissie, Joe Biden) voor veel meer CO2-reductie. Wij doen in die context de volgende voorspellingen voor 2021:

1. Hout breekt definitief door als hét basis bouwmateriaal voor alle nieuwe projecten (tot 70m?).

De voordelen zijn bekend; houtbouw legt CO2 vast, het is makkelijk te prefabriceren, te transporteren en te bouwen. Het beperkt overlast voor omwonenden en woont extreem comfortabel. Alle ‘cons’ zijn ondertussen ontkracht of ondervangen. Wij komen in 2021 naar buiten met projecten voor minstens 5.000 nieuwe houten woningen. En we zetten ons vol in voor de versnelling van deze trend. Wie het wil en moet horen kletsen we de oren van de kop af over hout!

2. Van hoog tot laag onderkent iedereen de weeffouten op de markt voor betaalbare woon- en werkplekken en kiest als reactie vol voor de inclusieve stad.

Al lang trekken we de conclusie dat we mensen met een kleine beurs de stad uit drijven; wachtlijsten voor sociale woningen, een gebrek aan middeldure huur, betaalbare werkplekken die verdwijnen. Zie het onderzoek naar de toekomst van betaalbaar werk waaraan wij bijdroegen. We kiezen in 2021 voor een nieuwe weg; de inclusieve stad. Een stad met balans tussen opwaarderen en behouden, tussen rauwheid en geliktheid en tussen arm en rijk. Een enorme kans daarbij is dat kantoren, winkels of horeca panden die we straks structureel niet meer gebruiken, worden getransformeerd. Als we dat goed doen, levert het betaalbare plekken én meer reuring op in nu monofunctionele gebieden; wonen in winkelstraten, maakplekken op een horecaplein, ateliers in de plint van woongebouwen. We kijken er naar uit om in onze projecten juist die mix mee mogelijk te maken!

3. Placetesting, living labs, pop-up participatie. We geven een nieuwe en andere invulling aan de openbare ruimte door te experimenteren.

Corona heeft ons het belang van openbare ruimte laten realiseren. Als je aan huis gebonden bent, is er niets fijners dan het parkje om de hoek, het watertje even verder, of het bos in de buurt. En met name in steden valt op hoeveel ruimte wordt gebruikt voor de auto, als die er ineens veel minder is. 2021 wordt het jaar dat we massaal kiezen voor een betere openbare ruimte; meer kwaliteit, meer groen, meer ruimte. En dus minder ruimte voor auto’s. En omdat dit niet zonder slag of stoot zal gaan, voorspellen wij het jaar van het experiment. We placetesten, living-labben en pop-uppen er flink op los in 2021. Wij zijn erbij!

Vind je het onzin of ben je het eens, laat het weten in de comments. En speciaal voor onze opdrachtgevers; fantastisch dat we in 2020 deel mochten zijn van jouw project, dat we er hebben mogen leren en experimenteren. Op naar een goede samenwerking in 2021! The only way is up!