Nieuws

Seminar: Ontwerpende aanpak in ruimtelijke transities

Ontdek de kracht van ontwerpend aanpakken tijdens het Seminar ‘Ontwerpende aanpak voor ruimtelijke transitie’. Zeewaardig en Kickstad bundelen hun krachten en kennis op 28 maart 2024. Leer kijken als een ontwerper en het omarmen van je eigen creativiteit in je dagelijks werk als ambtenaar of bij een grote organisatie. Tijdens het seminar leer je nieuwe methodes, behandelen we inspirerende voorbeelden én ga je aan de slag met je eigen casus van een transitie in de wijk.

Transities en ontwerpen

Er komen veel veranderingen af op wijken en buurten; denk aan de energietransitie of klimaatadaptatie. Maar ook zachtere veranderingen zoals een andere rol van de overheid of het versterken van lokale democratie. Deze transitieopgave kunnen alleen slagen met draagvlak en nieuwe manieren van werken. Een ontwerpaanpak stelt de gebruiker centraal en helpt om zachte, sociale waarden concreet te verbinden aan grootse, ruimtelijke veranderopgaven in de buurt.

In dit seminar bouwen we voort op onze eigen inzichten. We hebben samen met de Gemeente Rotterdam twee jaar geëxperimenteerd met een ontwerpende aanpak voor de energietransitie in de wijk Reyeroord. Dit project is de basis voor dit seminar. Tijdens dit seminar komen de volgende onderwerpen aan bod: experimenteren met voorbeelden van concrete interventies, het meten van impact en een participatieve aanpak voor gedragsverandering. Vorig jaar werd dit project tentoongesteld op de Dutch Design Week en organiseerden we dit seminar voor de eerste keer.

Het programma op hoofdlijnen

Op donderdag 28 maart van 12.00 tot 17.00 uur nemen we je in Rotterdam mee in de ontwerperskijk op de wereld. We leren je denken als ontwerpende professional (design thinking) en ontdekken samen wat social design voor je organisatie kan betekenen of leren je experimenteren en kwalitatieve inzichten opdoen. Het programma bestaat globaal uit:

  • Theorie over ontwerpdenken, transities en experiment
  • Een kijkje in het project Reyeroord Aardgasvrij dat dit jaar onderdeel was van de DDW
  • Een inspirerende wandeling langs voorbeelden in Rotterdam
  • Een aantal korte werksessies om zelf aan de slag te gaan met je eigen casus

We vragen een bijdrage van €125,-. Hiervoor krijg je naast deelname aan het programma ook lunch en koffie/thee. We hebben plek voor maximaal 45 deelnemers. Ben je student of werk je voor een maatschappelijke organisatie? Neem dan contact op, we reserveren een beperkt aantal gratis plekken.

Meld je aan via deze link.