Nieuws

Seminar ontwerpaanpak voor transities op de Dutch Design Week

We blikken met trots terug op onze eerste deelname aan de Dutch Design Week, waarbij het hoogtepunt ongetwijfeld ons seminar was, dat we in samenwerking met Zeewaardig Service Design en Gemeente Rotterdam hebben georganiseerd.

Afgelopen donderdag zijn we in goed gezelschap van 50 adviseurs en beleidsmakers aan de slag gegaan met complexe maatschappelijke uitdagingen. Samen met Zeewaardig Service Design en de Gemeente Rotterdam deelden we onze ervaringen uit Reyeroord Aardgasvrij. Projectleider Jacco van de gemeente Rotterdam gaf inzicht in de uitdagingen waar de gemeente voor staat in de warmtetransitie, terwijl Wies van Nifterik van Zeewaardig de belangrijkste elementen en lessen van onze ontwerpaanpak benadrukte.

Na deze inspirerende presentaties zijn we praktisch aan de slag gegaan met ontwerpen. We werkten aan transitievraagstukken die direct uit de praktijk van de deelnemers voortkwamen, zoals het delen van lessen binnen gemeentelijke organisaties, het betrekken van agrariërs bij de herontwikkeling van de overgang tussen dorpen en landschap, en het voorkomen van afvaldumping bij milieustraten. Stap voor stap hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van (proces)interventies, waarbij we tekeningen en Lego gebruikten om onze ideeën concreet te maken.

Als je niet aanwezig was bij dit seminar, maar wel interesse hebt in een ontwerpende aanpak voor maatschappelijke transities, aarzel dan niet om een bericht te sturen naar Jip Pijs. Wellicht staat er binnenkort weer een volgend seminar op de planning.