Inspiratie

De Participatiesprint

De participatiesprint is een snelle een efficiënte manier om in 5 stappen te komen tot een op maat gemaakte participatieaanpak voor jouw project. Geen dik rapport voor in de la, maar een compact, visueel document met duidelijke acties voor een ‘hands on’ strategie en uitvoering.  

Waarom een sprint?

Een participatie aanpak opstellen vraagt om intensief contact met stakeholders en betrokken professionals bij een project. Analyseren, brainstormen en visualiseren is veel effectiever als je het 1) scherp structureert en 2) in een korte tijd uitvoert. Met de participatiesprint vergaar je een goed overzicht van wat er speelt in de omgeving en hoe je participatie kunt vormgeven in jouw project.

Van ‘geen idee’ tot heldere participatie aanpak in vijf stappen!

In 5 stappen ben je van de start met ‘geen idee’, naar een goed doordachte participatieaanpak. We organiseren op maat gemaakte creatieve workshops waarin we samen het participatieproces vormgeven. Dit ziet er ongeveer zo uit:

1. Kick-off – kennismaking team, issues, stakeholders en context in kaart brengen

2. Persona’s en Participatiemix – Persona’s en participatiestrategie definiëren

3. Presentatie plan van aanpak – Concept participatieplan delen en aanscherpen

Tijdsinvestering: 2 uur per workshop

Het resultaat

Aan het einde van de sprint ligt er een actiegericht participatieplan in een visueel aantrekkelijk jasje. Een document dat je eenvoudig kunt delen met andere professionals in het proces. De resultaten zien er zo uit:

  • een grondige analyse van de stakeholders, context & issues
  • een actiegericht participatieplan met een heldere strategie en aanpak
  • een visueel verslag (participatiekalender, film, processchema’s e.d.)
  • vliegend van start door en ‘pressure cooker’ voorbereiding

Voor wie?

De participatiesprint van Kickstad is bedoeld voor iedereen die start met een ruimtelijk project. Je weet dat je dat de omgeving in de planvorming wilt betrekken, maar je hebt onvoldoende inzicht, capaciteit en/of tijd om dit proces op te starten. En dat is zonde, want een goede start van je participatietraject is echt het halve werk.

Meer weten?

We denken graag met je mee om te kijken of de participatiesprint past bij jouw project. Stuur een mailtje naar onze participatie-expert Ann via Ann@kickstad.nl