Toekomstvisie (Nieuwe) Haagdijk Breda

De Haagdijk & Nieuwe Haagdijk zijn samen één van de drie aanloopstraten naar het centrum van Breda. Er is de laatste jaren sprake van een verzwakking van de economisch positie en leegstand. Ook is de verbinding met de binnenstad niet ideaal.

Kickstad stelt een ruimtelijk economische visie op voor de toekomst van de Haagdijken. In opdracht van ondernemers en gemeente en in participatie met eigenaren, ondernemers, bewoners en bezoekers. De toekomstvisie doet uitspraken over de relatie met de binnenstad, de kracht / kernwaarden en de toekomstige functionele invulling van de (Nieuwe) Haagdijk.

“Er gebeurt veel positiefs in de straat. Er komen nieuwe restaurants, winkels. Er is saamhorigheid. We zitten in een goede flow.”

Gaston Cremers - ondernemer

De aanpak

Startup
mentaliteit

Geen grote visies, geen lange rapporten, geen wetenschappelijke analyse. Dat was de wens. Praktische participatie, een visie gericht op de aanwezige energie en een analyse die gebruik maakt van alles wat er al is aan rapporten. De korte doorlooptijd maakt dat we snel analyseren, veel de straat op gaan voor gesprekken en snel feedback krijgen. Zo ontstaat in een super korte tijd een gedragen visie, waar  iedereen voor staat te trappelen om hem uit te voeren.

kantoor Spacevalue
kantoor Spacevalue

Kan niet
bestaat niet

In twee maanden een toekomstvisie opleveren, tot stand gekomen in participatie, die leidt tot directe actie buiten. “Dat kan niet”, dachten we bij het maken van de offerte. En toch kon het. Een slim proces, enthousiasme bij alle stakeholders en een multidisciplinair team waren de sleutels.

Coalities
smeden

De start was goed, onze opdrachtgevers waren al een coalitie; de gemeente, ondernemersvereniging en het Ondernemersfonds Breda hadden de handen al ineen geslagen. Tijdens het opstellen van de visie is een BIZ opgericht. Met de participatie en de visie zelf, is het doel om alle betrokkenen tot één kopgroep te smeden. Ambassadeurs van de Haagdijken, die samen de uitvoering van de visie oppakken.

Periode: 2018 – nu
Opdrachtgever: Gemeente Breda, Ondernemersvereniging Haagdijken, Ondernemersfonds Breda
Inzet vanuit Kickstad: Wout van der Heijden
In samenwerking met: WYNE strategy & innovation, SpaceValue, Jong Honden
Beeldmateriaal: Kickstad (huidige situatie)

Onze kick

Samen met WYNE strategy & innovation voor het economische deel en SpaceValue voor het ruimtelijke deel van de visie, werkte Kickstad aan het proces en de participatie. Een team bouwen en zorgen voor de juiste energie, zodat er buiten echt iets verandert. Dat is de kick!

Ook zo’n kick ervaren, kom dan werken bij Kickstad als (senior) adviseur duurzame stadsontwikkeling!