Stationsgebied Leiden

In Leiden werkt Kickstad aan de transformatie van het Stationsgebied. Van een plek waar je zo snel mogelijk weg wilt, verandert het gebied in een levendige en duurzame verbinding tussen de historische binnenstad en het Leiden Bio Science Park.

In opdracht van de gemeente werkt Kickstad aan de vastgoed ontwikkelingen Lorentz, Octagon en De Geus. Meer dan 100.000 vierkante meter gemengde nieuwe functies in het gebied: 300+ woningen, een hotel, megabioscoop, kantoren, horeca en een publieke fietsenstalling. En dat allemaal direct naast Leiden Centraal Station. Het vijfde station van Nederland. Kickstad is daarnaast verantwoordelijk voor de integrale verduurzaming van de gebiedsontwikkeling, onder andere via de Duurzaamste Kilometer van Nederland.

In Lorentz (fase 1) wordt het hoofdkantoor van Heineken Commercie Nederland gevestigd, met 400 werknemers en een grote brewpub aan het nieuwe Stationsplein. Heineken zet als eerste nieuwe gebruiker de toon voor de hoge ambities van het nieuwe Stationsgebied: sterke partijen, hoge kwaliteit voorzieningen en echte toegevoegde waarde voor de Leidenaar!

“Samenwerking met Wout was zeer professioneel en prettig: vernieuwend, verbindend en met doorzettingskracht. Hij verrast met creatieve oplossingen.”

Robert Bergenhenegouwen Gemeente Leiden

De aanpak

Startup
mentaliteit

Kleine interventies kunnen een groot effect hebben. Met de Red Carpet Lounge (pop-up bioscoop lounge) en De Buurt (pop-up container dorp in de zomer van 2016) testen we of het stationsgebied een plek kon zijn die mensen aantrekt. Dat hebben we geweten. Met bijna een half miljoen bezoekers is aangetoond dat dit de hotspot van Leiden wordt.

Festival leiden
Lorenz in aanbouw

Kan niet
bestaat niet

Eind 2015 stonden we voor de uitdaging om binnen een jaar met de bouw van Lorentz te starten. Hiervoor moesten krakers worden uitgezet, asbest gesaneerd, panden gesloopt en riool aangelegd. Het bestemmingsplan moest nog langs de Raad van State, en tegen de vergunning liep een bezwaarprocedure. En toch is het gelukt.

Coalities
smeden

Om de verduurzaming van het Stationsgebied aan te pakken, besefte alle belanghebbenden: dit kunnen we niet alleen. Om echt radicaal te verduurzamen, om echt stappen te zetten, moeten we een ‘coalitie van ambitie’ vormen. Kickstad stond mede aan de basis van de huidige coalitie van 30 partijen: van banken tot beleggers van ontwikkelaars tot NGO’s, van bewoners tot spoorpartijen. Iedereen doet mee om het stationsgebied van Leiden de Duurzaamste Kilometer van Nederland te maken in 2025.

De Duurzaamste kilometer

Periode: 2015 – nu
Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Inzet vanuit Kickstad: Wout van der Heijden
Beeldmateriaal: Buro JP (huidige situatie), Lorentzleiden.nl (Lorentz), OZ architects en Arqui9 Visualisation (De Geus)

Onze kick

Het Stationsgebied in Leiden transformeert in de komende jaren volledig. De drie projecten die Kickstad begeleid, zorgen voor een geheel nieuw gezicht van Leiden vanuit het station. Er ontstaat voor het eerst echt een Stationsplein waar de Leidenaar trots op kan zijn. Een plek waar je wilt zijn en blijven. Een duurzame plek. Meewerken aan de verandering van de belangrijkste plek in Leiden, dat is de kick!

Ook zo’n kick ervaren, kom dan werken bij Kickstad als (senior) adviseur duurzame stadsontwikkeling!