Procesregie voor een plan van aanpak

Duurzaam doorbouwen in Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Rotterdam kampt met een enorme woningnood. De vraag naar betaalbare en duurzame woningen is groot, het aanbod is klein. Een versnelling in de bouw van woningen is hard nodig. Daarom sloegen gemeente, marktpartijen en corporaties de handen ineen en sloten zij in 2023 het Doorbouwakkoord. Een zeer welkome mijlpaal voor de stad. Maar met het akkoord kwam ook een uitdaging: doorbouwen stoot enorm veel CO2 uit. Hoe combineer je doorbouwen met het halen van klimaatdoelstellingen?

Hier maakten we gebruik van:

  • Versnellen van stedelijke transities

Alle partijen die het Doorbouwakkoord tekenden, zijn zich bewust van de urgentie om te verduurzamen. De klimaatgrenzen van de Rotterdamse bouwsector komen akelig snel dichtbij en nieuwe Europese wetgeving is in aantocht. In het Doorbouwakkoord werd daarom ook afgesproken dat er binnen een jaar een concreet plan van aanpak moest komen voor de duurzaamheidsuitdagingen bij doorbouwen. In opdracht van de gemeente faciliteerde Kickstad de totstandkoming van dit plan van aanpak.

Onze aanpak

Met succes hebben we de aanwezige duurzaamheidsexpertise binnen alle betrokken organisaties bij het Doorbouwakkoord aan elkaar verbonden. We stuurden aan op het gezamenlijk belang en het concreet maken daarvan: samen gaan we leren, meten en doen. Dit betekent dat partijen elkaar ondersteunen bij het realiseren van de noodzakelijke innovaties in de bouwsector. Het plan van aanpak richt zich dan ook op het ‘stapelen van kennis’ in plaats van het ‘stapelen van regels’ en biedt handvatten voor het ‘meten en delen’ van informatie.

We brachten alle duurzaamheidsambassadeurs binnen de organisaties achter het Doorbouwakkoord samen. In werksessies haalden we op hoe zij in de dagelijkse praktijk werken met de duurzaamheidsambitie in Rotterdam. Wat zien zij als de opgave, en wat zijn mogelijke oplossing? Wat kan een hechte samenwerking tussen de partijen de stad Rotterdam bieden en is er een gezamenlijk advies aan hun directies te geven? Dit spoor verrijkten we door een dialoog met ontwerpers en andere duurzaamheidsexperts- en initiatieven in de stad. Deze inzichten die dit opleverden, vertaalden wij naar de contouren van het plan.

Tegelijkertijd zorgden we voor structuur en inhoud van de ontstane samenwerking. Onze oprichter – Wout van der Heijden – vervult namens de gemeente de rol van klimaataanjager Bouw en heeft bij het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen een belangrijke rol in de versnelling van de uitvoering van het plan.

De impact op de stad

Het plan stimuleert het delen van opgedane kennis en het gezamenlijk opdoen van praktijkervaring met innovaties. De oprichting van de Klimaat Academie Rotterdam is hier het kloppend hart in. De Klimaat Academie is een kennisnetwerk waarin ervaringsdeskundigen van marktpartijen, corporaties en gemeente geregeld samenkomen en samen tot oplossingen komen. Zo wordt er nu gewerkt aan het opstellen van eenduidige meetprotocollen voor CO2 uitstoot bij bouwprojecten.

De Kick

We vertaalden in deze opdracht een relatief abstracte ambitie naar concrete en haalbare acties om handen en voeten te geven aan hoe we de duurzaamheidsdoelstellingen in het Doorbouwakkoord kunnen borgen én versnellen. Door drive, leiderschap en een creatief proces in te zetten, brachten we verschillende doelgroepen – duurzaamheidsexperts, directies, beleidsmakers en andere initiatiefnemers en ontwerpers – samen richting een gemeenschappelijk doel: de duurzaam betere stad.

Onze expertises in creatieve procesregie, transitiedenken en kennis van duurzaam bouwen (Paris Proof en EU Taxonomy aligned) kwam in deze opdracht allemaal samen. En onze unieke kicks – creativiteit, aanjagen, soms een beetje duwen en trekken – bleken precies die eigenschappen te zijn die dit proces nodig had.  En daar krijgen wij dan ook weer een Kick van.

Download het Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen via deze link.

Meer weten over deze case?