Autoluwe Binnenstad Leiden

Leiden heeft één van de mooiste historische binnensteden van Nederland. Er wordt hard gewerkt om dit nóg mooier te maken. Met de ‘Agenda Autoluwe Binnenstad’ wil de Gemeente Leiden bijdragen aan een centrum dat groen, aantrekkelijk en economisch bloeiend is. Bij het opstellen van deze agenda neemt de gemeente de kansen, zorgen en dromen van verschillende belanghebbenden mee.

Kickstad organiseert en begeleidt in opdracht van de Gemeente Leiden het participatietraject voor de totstandkoming van de Agenda Autoluwe Binnenstad. De komende twintig jaar wordt Leiden getransformeerd tot een groene, aantrekkelijke en autoluwe binnenstad. Het opstellen van de agenda is hierin de eerste stap. Tijdens een kort maar intensief participatietraject heeft Kickstad in dit kader samen met de gemeente Leiden de belangen van bewoners, bezoekers, ondernemers en organisaties opgehaald. De agenda wordt in januari 2021 voorgelegd aan de Raad.

De Aanpak

Startup mentaliteit

Het transformeren van Leiden naar een autoluwe binnenstad is een lang en uitgebreid traject. Maar juist hier komt Kickstad tot z’n recht, wij zeggen niet voor niets “groots denken, klein beginnen”. Door met stakeholders in gesprek te gaan over kansen, zorgen en dromen werd een groot (en vaak abstract) thema concreter. Dit geeft waardevolle input voor de agenda.

Kan niet bestaat niet

Participatie in coronatijd en ook grotendeels in de zomermaanden: een mooie uitdaging. Ondanks deze beperkingen zorgden we dat de verschillende stakeholders op diverse online en offline manieren konden meedenken. Het was mogelijk om deel te nemen aan verschillende webinars, je kon op speeddate met wethouder Ashley North en meepraten tijdens een stadsgesprek op verschillende locaties in de binnenstad.

Coalities smeden

Leiden is mooi, maar samen kunnen we het nog veel mooier maken! Daarnaast is samenwerking tussen partijen cruciaal om de Leidse binnenstad in de toekomst leefbaar en economisch vitaal te houden. Door het betrekken van zo veel mogelijk bewoners, ondernemers en andere stakeholders zijn (concrete) ideeën en voorwaarden ontstaan voor een autoluwe binnenstad. Deze zijn gebundeld in een uitgebreid participatieverslag dat input vormt voor de Agenda Autoluwe Binnenstad.

Periode: 2020

Opdrachtgever: Gemeente Leiden

Inzet vanuit Kickstad: Esther Nouws, Marnix ten Holder & Emma Verberne 

Beeldmateriaal: Buro JP